Начало Новини СВЕТОВЕН ДЕН НА СВОБОДАТА НА ПЕЧАТА - 3 МАЙ
СВЕТОВЕН ДЕН НА СВОБОДАТА НА ПЕЧАТА - 3 МАЙ
Сряда, 03 Май 2017 06:07

Обръщение на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни:

"Истинската демокрация не може да съществува без свободата на медиите.

Като бивш журналист знам, че свободата да бъдеш независим в работата си е от съществено значение. Без тази свобода не може да има политически контрол, прозрачност, борба с корупцията, добро управление, свобода на вземане на решения.

Ето защо Европейският съюз е най-силният защитник на това основно право по целия свят.

За съжаление, организацията "Репортери без граници" предупреждава, че свободата на медиите е застрашена, както никога досега! Според няколко доклада журналистите са заплашвани не само в държави с авторитарни режими, но и в държави, които обикновено се считат за демократични.

В непосредствена близост до нас Турция се е превърнала в „най-големия затвор за медийната професия в света“. Според Стокхолмския център за свобода около двеста журналисти са били осъдени на затвор и сто и петдесет медии са били закрити вследствие на миналогодишния опит за преврат.

Много журналисти са репресирани и са в затвора в Китай, Русия, Беларус, както и страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

Европейският парламент винаги ще защитава тези, които са били несправедливо наказани, като осъжда всякакви опити за цензура на журналисти!

Ето защо отново призовавам за незабавното освобождаване не само на германско-турския журналист Дениз Юксел, но и на всички, които са несправедливо задържани по целия свят, вършейки работата си.

Когато се разглежда свободата на печата, трябва да се обърне специално внимание на интернет като източник на знание, но и като източник на безпокойство. Почти половината от европейците получават информация за новините от социалните медии, което от своя страна е довело до твърде лесното разпространение на фалшиви новини. Нараства и разпространението на дезинформация и реч на омразата, използвани за насърчаване на радикализацията и фундаментализма, особено сред младите хора.

Заедно с журналистите, следващи високи етични стандарти, трябва да насърчаваме по-голяма отговорност сред онлайн платформите.

Днес трябва да помним и да отдадем почит на всички журналисти, които са загинали или са били задържани поради ангажимента им да предоставят на гражданите обективните факти.

Тяхната свобода е ключът да направим света по-добро място. Днес искам да знаете, че не сте сами в тази битка. Европейският парламент винаги ще бъде на ваша страна."

Можете да видите обръщението на председателя Таяни ТУК.

 


    
 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори