Начало Новини МЕМОРАНДУМ ЗА МЛАДЕЖКО УЧАСТИЕ БЕ ПРИЕТ В БРЮКСЕЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЛАДЕЖКИ СТОЛИЦИ
МЕМОРАНДУМ ЗА МЛАДЕЖКО УЧАСТИЕ БЕ ПРИЕТ В БРЮКСЕЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЛАДЕЖКИ СТОЛИЦИ
Сряда, 10 Май 2017 06:52

Кметове и представители на градове, носители на титлата Европейска младежка столица, отправиха покана към местни лидери от цяла Европа да се присъединят към поставянето на младежкото участие като водещ приоритет в местната политика.

Мрежата на Европейските младежки столици представи посланието на годишната гала вечер #YouthUpGala (#За младежта), най-голямата среща на млади Европейски лидери, провела се с любезното домакинство на Европейския младежки форум (ЕМФ) и Комитета на регионите в Брюксел.

По време на церемонията, представители на градове от 9 държави подписаха меморандум, с който се ангажираха с поставянето на младежкото участие като основен приоритет в тяхната политика и с разгръщането на повече местни проекти, насочени към младите хора.

Те призоваха градовете от цяла Европа да се присъединят към целите на Европейските младежки столици: възможности за участие на младите в процеса на бюджетиране, гражданско образование, развитие на местни младежки съвети, повишаване на средствата за създаване и развитие на младежки зони и ясно очертани възможности за включване на младежта в градското управление. След неофициалната среща на лидерите на ЕС в Рим, по случай 60 годишнината на ЕС, присъствалите градове обединиха позицията си с ЕМФ, че младите хора трябва да бъдат включени в дебатите за бъдещето на Европа.

Участниците обещаха да поведат този процес на местно ниво – да инициират нови, устойчиви инициативи, даващи възможност гласът на младите да бъде чут в този дебат. Меморандумът бе подписан от Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция), Клуж-Напока (Румъния), Варна (България), Кашкаиш (Португалия) и Нови Сад (Сърбия) на 20 април. Тази коалиция от градове ще работи съвместно като мрежа и заедно с ЕМФ ще разработи и разгърне споменатите инициативи.

Варна беше представлявана от председателя на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, г-жа Биляна Раева.

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори