Начало Новини ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕП ТАЯНИ: „ПАРИЖКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ Е ЖИВО И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА РАБОТИМ ПО НЕГО“
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕП ТАЯНИ: „ПАРИЖКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ Е ЖИВО И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА РАБОТИМ ПО НЕГО“
Понеделник, 05 Юни 2017 09:23

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отговори на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за оттеглянето на страната от Парижкото споразумение за климата.

„Pacta sunt servanda [лат. Договорите трябва да се спазват]. Парижкото споразумение трябва да бъде спазено. Това е въпрос на доверие и лидерство", заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП, Италия). „Това споразумение е действащо и ние ще продължим да работим по него със или без администрацията на САЩ“, каза той.

„Тези, които избират да останат извън споразумението, ще пропуснат историческа възможност за гражданите, икономиката и планетата. ЕС ще продължи да води усилията срещу изменението на климата и да бъде световен център за привличане на инвестиции, иновации и технологии, създавайки нови работни места и повишавайки конкурентоспособността“, добави той.

Председателят на комисията по околна среда Адина-Йоана Вълян (ЕНП, Румъния) също реагира на съобщението

„Дълбоко съжаляваме за това решение и се надяваме, че то означава „ще се видим скоро“, а не „сбогом“ от нашите приятели от САЩ“, каза г-жа Вълян. „Да облекчим прехода към нисковъглеродна икономика означава просто да бъдем прагматични. Световната общност е ангажирана с Парижкото споразумение. Гражданското общество, индустрията и обществената осведоменост са се развили. Съединените щати все още споделят нашата планета и имаме правото да се надяваме, че въпреки решението на само един човек – дори това да е президентът на Съединените щати – Америка ще се върне на наша страна в борбата срещу изменението на климата“, добави тя.

„Междувременно ще продължим битката заедно с Китай и т.нар. Коалиция с високи амбиции. Нещо повече, предвид заплахата от глобалното затопляне, това е борба за мултилатерализъм, за международно сътрудничество и за мир. И за нас, европейците, тази борба е екзистенциална“, заключи тя.

Парижко споразумение относно изменението на климата

Парижкото споразумение е глобално споразумение относно изменението на климата, което беше постигнато на 12 декември 2015 г. в Париж. Споразумението съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C. То обхваща периода от 2020 г. нататък.

Основните елементи на новото Парижко споразумение включват:

- дългосрочна цел: правителствата се договориха да поддържат покачването на глобалната средна температура далеч под 2°C в сравнение с прединдустриалните стойности и да полагат усилия за ограничаването ѝ до 1,5°C

- приноси: преди и по време на конференцията в Париж държавите представиха цялостни национални планове за действие в областта на климата с цел намаляване на емисиите си

- амбиция: правителствата се договориха да съобщават на всеки 5 години за своя принос, за да се определят по-амбициозни цели

- прозрачност: правителствата приеха още да се отчитат както взаимно, така и пред обществеността доколко се справят с изпълнението на целите, за да се гарантира прозрачност и надзор

- солидарност: ЕС и други развити държави ще продължат да предоставят финансиране в областта на климата за подпомагане на развиващите се страни, за да могат те да намаляват емисиите си и да изграждат устойчивост спрямо последиците от изменението на климата

Изменението на климата е въпрос от световно значение, който засяга всички хора. В настоящата хронология се проследява процесът на постигане на ново глобално правно обвързващо споразумение в областта на климата — Парижкото споразумение и последващите действия във връзка с него. Тя обхваща и ролята на ЕС в този процес.

Парижкото споразумение влезе в сила на 4 ноември 2016 г. Това се случи 30 дни, след като на 4 октомври бяха изпълнени нужните условия — ратифициране от поне 55 страни, които са отговорни за най-малко 55 % от общите емисии на парникови газове.

Факти

Понастоящем Европейският парламент работи по три законодателни мерки за прилагане на Парижкото споразумение: реформата на пазара на въглеродни емисии (EU ETC) след 2020 г. (докладчик Джули Гърлинг), Регламента за споделяне на усилията за постигане целите за 2030 г. (докладчик Гербен-Ян Гербранди) и Регламента за включването на емисиите и поглъщанията на парникови газове от земеползването, промените в земеползването и горското стопанство (докладчик Норберт Линс).

Подробности ТУК

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори