Начало Новини ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАПОЧВА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОТБРАНА
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАПОЧВА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОТБРАНА
Четвъртък, 08 Юни 2017 14:12

След Бялата книга на Комисията за бъдещето на Европа, в новия документ за размисъл се очертават различни сценарии за това как да се противодейства на нарастващите заплахи в областта на сигурността и отбраната, пред които е изправена Европа, и как да се укрепят собствените способности на Европа в областта на отбраната до 2025 г.

Дебатът ще има важен принос за вземането на решение за това как Съюзът да укрепи защитата и сигурността на европейските граждани, който въпрос заема централно място сред приоритетите на Комисията Юнкер.

Документът за размисъл е допълнен с конкретни предложения, представени днес с цел стартиране на Европейския фонд за отбрана, който ще подпомогне по-ефективното разходване на средства от държавите членки за съвместни отбранителни способности.

Върховният представител и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини заяви: „Европейският съюз осъществява бърз и допълнителен напредък по въпросите на сигурността, като Комисията неотклонно следва и подкрепя решимостта на държавите членки. Новият документ за размисъл е приносът на Комисията към разсъжденията относно бъдещето на Съюза в тази област, мотивирани от нуждата от по-интегрирана и ефективна отбрана, изразена от нашите граждани. Европейският съюз може да подкрепи държавите членки в изграждането на военен капацитет и по-ефективно инвестиране в областта на отбраната. Изминахме дълъг път за по-малко от една година и сме решени да запазим този темп.“

Повече информация ТУК

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори