Начало Новини ПАРЛАМЕНТЪТ ОПРЕДЕЛИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2020 – 2030 Г.
ПАРЛАМЕНТЪТ ОПРЕДЕЛИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2020 – 2030 Г.
Сряда, 14 Юни 2017 07:09

‒         Пълен списък на страните, които ще бъдат домакини на инициативата „Европейска столица на културата“;
‒         Страните кандидатки и потенциалните кандидати могат да участват;
‒         Страните от ЕАСТ/ЕИП също могат да посочат столица на културата един път на всеки три години.

Всяка година две държави членки определят град, който да бъде домакин на инициативата „Европейска столица на културата“. За първи път страните от ЕАСТ/ЕИП ще могат да участват в програмата веднъж на всеки три години.

Инициативата „Европейска столица на културата“ има за цел да насърчи богатството и многообразието на култури в Европа, както и да увеличи чувството за принадлежност на гражданите към едно общо културно пространство. Културната програма и инвестициите, събрани от инициативата, ще допринесат за нейното дългосрочно устойчиво развитие на градовете.

Определяне на град за европейска столица на култура

Шест години преди конкретна страна членка да бъде домакин на инициативата „Европейски град на културата“ се организира конкурс за избор на град. Група от независими европейски и национални експерти правят списък от потенциалните градове кандидати за столица на културата. Във втората фаза на конкурса експертите разглеждат и избират по един град от всяка страна въз основа на културни програми, които са специално разработени за конкретното населено място. Основни критериите при избора на град за европейска столица на културата са силното европейско влияние и дългосрочната стратегия с устойчиво развитие за регионалната икономика, културното и социално развитие.

Решението беше одобрено с 606 гласа „за“ срещу 54 гласа „против“, 6 „въздържал се“.

Цитат

Докладчикът Сантяго Фисас Айшела (ЕНП, Испания) заяви: „Инициативата „Европейска столица на културата“ се оказа много ефективна в засилването на връзките и усещането за принадлежност между европейските граждани. Аз съм много доволен от вота за разширяването ѝ. Смятам, че то ще засили културните връзки с нашите съседни страни.“

Какво е направено досега?

Инициативата е създадена през 1985 г. и досега е присъдена на повече от 50 града в Европейския съюз. Европейските столици на културата за 2017 г. са:
- Орхус (Дания)
- Пафос (Кипър)

Какви са следващите стъпки?

Европейските столици на културата вече са определени до 2021 г .:

2018 - Леуварден (Холандия) и Валета (Малта)
2019 г. - Пловдив (България) и Матера (Италия)
2020 г. - Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия)
2021 г. - Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, кандидатка/потенциален кандидат)

Каунас е препоръчан за титлата през 2022 г. в Литва и предстои да бъде официално номиниран от съответните литовски власти, докато окончателната селекция за 2022 в Люксембург ще се състои през ноември 2017 г.

Градовете, които желаят да участват в бъдеще, трябва да очакват обявяването на конкурс в собствената си страна, а след това да попълнят и подадат оферта в отговор на поканата за подаване на заявления, публикувана от органа, отговарящ за конкурса (обикновено Министерство на културата).

Подробности ТУК

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори