Начало Новини ОТНОВО ФИЛМ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ СРЕД ТРИТЕ ФИНАЛИСТА ЗА ФИЛМОВАТА НАГРАДА LUX
ОТНОВО ФИЛМ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ СРЕД ТРИТЕ ФИНАЛИСТА ЗА ФИЛМОВАТА НАГРАДА LUX
Вторник, 01 Август 2017 16:07

На пресконференцията за „Венецианските дни“ (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г., сред които има и копродукция с българско участие:

- „120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо - Франция

- „Sámi Blood“, режисьор Аманда Кърнел - копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

- „Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах - копродукция на Германия, България и Австрия

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.“

От октомври до декември филмите „120 удара в минута“, „Sámi Blood“ и „Уестърн“ ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

Трите филма от официалния конкурс за филмовата награда LUX 2017 - многообразие от теми и жанрове

Трите филма в официалния конкурс представят стремежа на наградата LUX да обхване невероятното разнообразие от жанрове и нюанси, както никога досега:

Третият филм на Робин Кампийо проследява група активисти, които се борят да привлекат вниманието към проблема със СПИН във Франция през 1992 г. и за по-бърз напредък в областта на изследванията и превенцията на болестта.

Дебютният филм на Аманда Кърнел разказва живата история на младо момиче от Лапландия, което мечтае за различен живот и напуска общността си поради расисткото отношение, на което е изложена.

Третият филм на Валеска Гризебах представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

Филмът победител, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания. Той ще получи и подкрепа за разпространението му на международната сцена.

28 пъти кино и филмови дни LUX

Инициативата "28 пъти кино", която е друг ползотворен резултат от партньорството между наградата LUX на Европейския парламент и Венецианските дни (Giornate degli Autori), тази година стартира за осми път. Благодарение на сътрудничеството с Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст от 18 до 26 години ще получат възможността да влязат в ролята на жури за наградата „Венециански дни“. Освен това, с участието си в обсъждането на 3-те филма от официалния конкурс, младите хора ще бъдат напълно потопени в изживяването на наградата LUX. Това специално събитие е сериозна подготовка за ролята им на "посланици" на наградата LUX, тъй като те ще представят шестото издание на филмовите дни LUX в своите държави.

По време на филмовите дни LUX всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в конкурса. На 15 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите, ще бъде обявен носителят на филмовата награда LUX за 2017 г.

Интервю на Виктор Чучков, директор на „Чучков Брадърс“, копродуцент на филма „Уестърн“, специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София.

 

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори