Начало Новини НАГРАДАТА LUX ЗА 2017 Г.: ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИТЕ ФИНАЛИСТИ
НАГРАДАТА LUX ЗА 2017 Г.: ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИТЕ ФИНАЛИСТИ
Вторник, 07 Ноември 2017 09:50

Трите филма в надпреварата за награда LUX поставят въпроси за нашите предразсъдъци и идентичност. Гледайте ги в киносалон близо до Вас с помощта на Парламента!

Историите в „120 удара в минута“ на Робин Кампийо, „Уестърн“ на Валеска Гризебах и „Кръвта на саамите“ на Аманда Кърнел са много различни. Въпреки това във всички филми финалисти за наградата LUX за 2017 г. виждаме силни характери, готови да се борят за своята идентичност. Филмите ще бъдат прожектирани из цяла Европа от октомври до декември 2017 г в рамките на Филмовите дни на наградата LUX, като всички любители на киното ще могат да гласуват за своя фаворит.

Филмите финалисти

„120 удара в минута“ (Beats per Minute) на режисьора Робин Кампийо (Франция) - филм за солидарността и решимостта на група активисти да привлекат вниманието към проблема със СПИН в началото на 90-те години на ХХ век.

„Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) на Аманда Кърнел (копродукция на Швеция, Дания и Норвегия) - разказва историята на 14-годишно момиче, което напуска своята общност в преследване на мечтите си, но се сблъсква с расизъм.

„Уестърн“ (Western) на германската режисьорка Валеска Гризебах (копродукция на Германия, България и Австрия) - използва елементи от истории за Дивия Запад, за да разкаже за група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България.

Филмовите дни на наградата LUX

По вече установена традиция във всички страни от ЕС са организирани прожекции на филмите в надпреварата. Европейският парламент прави това възможно, като финансира изготвянето на субтитри на всички 24 официални езика на ЕС.

В България филмите могат да бъдат гледани в първата половина на декември в градове като София, Пловдив, Варна, Благоевград, Смолян и Стара Загора (вижте програмата на прожекциите).

Можете да гласувате за харесвания от Вас филм до 31 януари 2018 г. Това би Ви дало възможност да спечелите посещение на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, през юли 2018 г., където ще можете да обявите победителя на публиката.

Едновременни прожекции

Тази година ще се проведат едновременни прожекции на всеки един от трите филма в различни градове в Европа, след което режисьорите ще отговарят в Twitter на въпроси. На 8 ноември е прожекцията на „120 удара в минута“, на 9 ноември - на „Уестърн“, а на 10 ноември - на „Кръвта на саамите“. Последният от трите филма ще може да бъде гледан безплатно от 20 часа в Културен център G8 в София. Прожекциите се организират със сътрудничеството на програмата „Творческа Европа“ на ЕС.

 Как ще бъде избран носителят на наградата

От 16 октомври депутатите в Европейския парламент имат възможност да гледат филмите финалисти и да гласуват за онзи, който харесват най-много.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 ноември на пленарното заседание в Страсбург. На този ден шестимата победители от фотоконкурса за края на роуминга ще поемат управлението на профила на Информационното бюро на ЕП в България в Инстаграм и ще отразят събитието.

 

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори