Начало Новини ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ДАВА ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕТО В ЕС
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ДАВА ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕТО В ЕС
Петък, 24 Ноември 2017 07:23

Европейската комисия приключи първия двугодишен цикъл „Състояние на здравеопазването в ЕС“. Основните констатации от анализа:

• Трябва да се намери решение не само на неравномерните инвестиции в профилактиката, но и на социалните неравенства, както се вижда от различията по отношение на скрининга за ракови заболявания или физическата активност между хора с по-високи и по-ниски доходи и образование.

• Висококачествената първична помощ помага на пациентите добре да се ориентират в здравната система и спомага за избягване на разхищаването на средства. Само 14 държави от ЕС изискват направления от първичната помощ за консултацията със специалист; в 9 други държави има финансови стимули за направления.

• Интегрираната грижа гарантира, че пациентите получават комплексна помощ.

• Здравните органи трябва да подготвят работната сила за предстоящите промени: застаряващо население и мултиморбидност, необходимост от солидни политики за набиране на персонал, нови умения и технически иновации.

• Цифровата трансформация в здравеопазването и грижите спомага за отчитане на реалните резултати и опит, които ще са от полза за пациентите и ще допринесат за подобряване на ефективността на здравните системи.

Докладът със здравния профил на България можете да изтеглите от ТУК.

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори