Начало Новини ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА СЛОЖИ КРАЙ НА „МОДЕРНОТО РОБСТВО“
ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА СЛОЖИ КРАЙ НА „МОДЕРНОТО РОБСТВО“
Вторник, 19 Декември 2017 14:27

„Всички, които през последните 3 години не са си получили заплатите от своите некоректни работодатели, вече ще могат да го направят през Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалирали предприятия“.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Народното събрание, след като депутатите окончателно приеха на второ четене промените в Кодекса на труда, които слагат край на практиката на некоректни работодатели да не изплащат заплати, осигуровки, извънреден труд, както и да не изпълняват договорени социални ангажименти към служителите си.

"Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават и фирми на клошари, с цел некоректни работодатели да избягат от отговорност към своите работници и да не им платят дължимото“, обясни Манолова. Тя уточни, че работници с неизплатени заплати няма да могат да си получат парите веднага, но процесът ще се случи в рамките на следващата година.

„Нито един лев, който се дължи на работник, няма да бъде изгубен“, категорична е омбудсманът. Тя благодари на депутатите от всички парламентарно представени групи, че са показали, че могат да работят заедно в интерес на гражданите, които са най-онеправдани.

Видео от изказването на омбудсмана ТУК

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори