Начало Новини
Новини
100 ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ДИАСПОРА ПОСЕТИХА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БРЮКСЕЛ
Сряда, 18 Октомври 2017 07:20

За 9-та поредна година Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски изпратиха 100 младежи от българската историческа диаспора на посещение в Европейския парламент в Брюксел. Децата са от Албания, Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния, както и от Западните Родопи и района на Тервел. Визитата е осъществена по покана на евродепутатите д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев, а целта на посещението е младежите да се запознаят с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в Европейския съюз.

продължава>
 
ММС ПРЕДСТАВИ ПРИОРИТЕТИТЕ В СЕКТОР „МЛАДЕЖ“ В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС
Вторник, 17 Октомври 2017 10:19

Министерство на младежта и спорта представи приоритетите в сектор „Младеж“ в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе открито от зам.-министър Габриела Козарева, в присъствието на представителите на различни младежки организации, студенти, както и на експерти от ММС.

Приоритетите, по които ММС ще работи в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Младеж“ са младежкото развитие и младите хора, мир и сигурност.

продължава>
 
С НАЙ-НИСКА МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ СМЕ ОТ СТРАНИТЕ В ЕВРОПА
Понеделник, 16 Октомври 2017 06:41

С най-добри предпоставки за висока медийна грамотност на своите граждани сред държавите в Европа се отличават Финландия, Холандия, Дания и Естония. На обратния полюс са балканските държави, включително и България. Това сочи сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и за способността на държавите в Европа да се справят с феномена "пост-истина", изготвен от Институт "Отворено общество" – София.

Анализът предлага модел на индекс за измерване на медийната грамотност в европейските държави, който стъпва на допускането, че в държавите, в които медиите са по-свободни, хората – по-образовани, а доверието между гражданите – по-високо, може да се очаква по-голяма степен на медийна грамотност.

продължава>
 
ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПРЕНАСЕЛЕНОСТТА В ЗАТВОРИТЕ
Петък, 13 Октомври 2017 07:54

- Пренаселеността води до опасност от радикализация и засилване на престъпните тенденц

- Нужни са инвестиции в образованието в полза на рехабилитацията и против радикализацията;

- Държавите членки трябва да търсят алтернативи на лишаването от свобода, когато това е възможно.

Евродепутатите се опасяват, че пренаселеността в затворите в ЕС може да подклажда радикализация. Те призовават властите да използват по-често алтернативи на лишаването от свобода.

продължава>
 
ЕСТОНИЯ: ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ ДА ЗАПОЧНЕ С ЛЕТЯЩ СТАРТ
Сряда, 11 Октомври 2017 08:37

България ще участва в последните заседания на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз, за да може да започне своя мандат с летящ старт от 1 януари. В ръцете на българското председателство ще останат преговорите за новото европейско законодателство за киберсигурност и за защита на личната неприкосновеност.

Това заяви главният информационен директор на Естония Сиим Сиккут пред "Дневник". Естония, България и Австрия ще са триото държави членки, които ръководят председателството на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г. Мандатът на Талин свършва през декември, а първото събитие на София е предвидено за 4 януари догодина.

продължава>
 
ЕП БЛОКИРА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО МОЖЕ ПОТЕНЦИАЛНО ДА НАВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ
Вторник, 10 Октомври 2017 07:32

- Евродепутатите налагат вето на предложението на Комисията относно критериите за определянето на свойствата, нарушаващи функциите на ендокринната система;

- Те са против изключване на веществата, които са разработени с цел нарушаване на ендокринната система;

- Европейската комисия ще трябва незабавно да представи ново законодателно предложение.

В сряда ЕП блокира предложение на Комисията, което щеше да въведе изключение за някои химикали, съдържащи се в пестициди, от това да бъдат определяни като ендокринни дисруптори.

продължава>
 
ЕП ДАВА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА
Понеделник, 09 Октомври 2017 07:19

- Прокуратурата ще обедини усилията на европейските и националните сили на реда;

- Изключителна юрисдикция в целия ЕС;

- До момента само националните власти можеха да поддържат обвинения за злоупотреби с бюджетите на ЕС.

Европейската прокуратура ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 172

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори