Начало Новини
Новини
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕТЕНДЕНТ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА МЛАДЕЖКА НАГРАДА „КАРЛ ВЕЛИКИ“ ЗА 2017 Г. Е ПРОЕКТЪТ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРИЯТЕЛИ“
Петък, 24 Март 2017 13:37

Проектът „Европейски приятели" (Eurofriends) ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата "Карл Велики" за младежи за 2017 г. Българското национално жури избра проекта, осъществен от Елин Трайчев, Мелиса Шерифова и Стефани Хаджиминчева, за национален победител на десетото ежегодно издание на наградата. Eurofriends представлява дигитална платформа, която цели да обедини европейските граждани и да улесни обмена на опит и впечатления за културата и живота в страните от ЕС.

продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РЕГИСТРИРА ДВЕ ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ ОТНОСНО ПРАВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЛЕД БРЕКЗИТ
Сряда, 22 Март 2017 15:02

С едната инициатива Комисията се приканва да отдели гражданството на Съюза от гражданството на държава членка в контекста на излизането на Обединеното кралство от ЕС („Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“), а с втората Комисията се призовава да запази правото на гражданите на Съюза да се движат и да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз („Запазване на правото на европейско гражданство“).

Същевременно Комисията отхвърли като недопустимо трето предложение, с което Комисията се призовава да предотврати излизането на Обединеното кралство от ЕС („Спрете Брекзит“).

продължава>
 
ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА 2017
Понеделник, 20 Март 2017 09:00

Тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени.

Мотото на Часа на Земята в България тази година е "Загаси светлините, отвори очи за планетата".

продължава>
 
НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ НА ТЕМА „10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – УСПЕХИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Петък, 17 Март 2017 10:04

Конференцията ще се състои на 20 април 2017 г. от 10.30 до 18:00 часа в зала „Компас” в сградата на Ректората на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – гр. Пловдив, ул. “Цар Асен” № 24.

В конференцията могат да участват студенти и докторанти от цялата страна.

Организатори на събитието са Факултет по икономически и социални науки при ПУ „П. Хилендарски”, Европейски информационен център „Европа директно” – Пловдив, Център „Образование за демокрация”, Студентски съвет на Пловдивски университет и Студентски клуб на „Политолога” към ФИНС на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Вход свободен.

Подробности ТУК

 
ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ПОЧИТАТ ЖЕРТВИТЕ НА АТЕНТАТИТЕ ОТ 22 МАРТ В БРЮКСЕЛ
Четвъртък, 16 Март 2017 09:19

В сряда следобед евродепутатите разгледаха напредъка в борбата с тероризма след атентатите от 22 март 2016 г. в Брюксел в рамките на разискване по актуален въпрос. Те подчертаха нуждата от по-бързо и ефикасно споделяне на информация между държавите членки и подобряване на оперативната съвместимост на базите данни в ЕС, както и превенцията на радикализацията и помощта за жертвите на тероризма.

По време на дебата с комисар Димитрис Аврамопулос, сър Джулиан Кинг и малтийския парламентарен секретар Иан Борг от председателството на Съвета евродепутатите подчертаха нуждата от затегнат контрол по външните граници на ЕС.

продължава>
 
БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС - ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
Вторник, 14 Март 2017 13:55

Бъдещето на Европа – с каква скорост България влиза в европейския дебат?

На този въпрос ще отговори министър-председателят проф. Огнян Герджиков. Изказването му ще бъде последвано от дискусия за Бялата книга за бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС с участието на:

- Деница Златева, заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;
- Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България;
продължава>
 
ЕВРОБАРОМЕТЪР: ЗА БЪЛГАРИТЕ НАЙ-ЦЕННОТО ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО ОСТАВА СВОБОДАТА НА ПРИДВИЖВАНЕ В ЕС ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 10 Март 2017 10:32

Българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции. Това сочат резултатите от допитването Евробарометър 86, проведен в края на миналата година.

Половината (49%) от българските граждани имат доверие на Европейския съюз, докато 34% изпитват недоверие, а 17% не могат да преценят. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва (55% доверие), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

Последно променен на Четвъртък, 09 Март 2017 13:37
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 160

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори