Начало
БЪЛГАРИЯ, ЕСТОНИЯ И АВСТРИЯ ОФИЦИАЛНО ПРИЕХА ПРОГРАМАТА ЗА ТРИОТО ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪВЕТА НА ЕС
Сряда, 28 Юни 2017 06:27

Сигурност за европейските граждани, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и продължаване на кохезионната политика, която ускорява сближаването между държавите членки, са приоритетите за Българското председателство.

България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца. Това стана на тристранна среща в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов, естонския – Юрий Ратас и австрийския министър-председател Кристиан Керн.

продължава>
 
ГОДИШНА СРЕЩА
Вторник, 27 Юни 2017 07:29

В периода 20 - 22 юни 2017 г. в к. к. Албена се проведе Годишна среща на европейските информационни мрежи от България и Румъния на тема „10 години в ЕС”.

Срещата бе открита от Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

продължава>
 
МЛАДЕЖКА СРЕЩА В ГР. ДУПНИЦА - „30 ГОДИНИ ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+”
Понеделник, 26 Юни 2017 07:47

На 23.06.2017 г. Европейски информационен център Европа Директно – Кюстендил проведе в гр. Дупница младежка среща на тема „30 години програма „Еразъм+” – предизвикателства и ползи за младите хора”. Целта на срещата бе да се споделят добрите практики и ползите за младежите от реализирани проекти по Програма „Еразъм+” през годините.

продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКИ СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ НА ИНОВАЦИИТЕ ЗА 2017 Г.: ШВЕЦИЯ ОТНОВО Е ЛИДЕР ПО ИНОВАЦИИ В ЕС
Петък, 23 Юни 2017 06:37

През последната година резултатите в областта на иновациите в ЕС продължиха да бъдат добри, въпреки донякъде нееднаквия напредък, наблюдаван в Европа.

Това е един от основните резултати от последния Европейския сравнителен анализ на иновациите, който днес бе публикуван от Европейската комисия. Като цяло резултатите в областта на иновациите са се подобрили в 15 страни, въпреки че сред тези държави членки съществуват големи разлики. Лидер по иновации остава Швеция, а Литва, Малта, Нидерландия, Австрия и Обединеното кралство са най-бързо развиващите се държави членки в тази област. В глобален мащаб ЕС постепенно настига Канада и САЩ, но Южна Корея и Япония все още заемат първите места. Сред международните конкуренти Китай показва най-бърз напредък.

продължава>
 
ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТА ЗА КОМИСАР ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЦИФРОВАТА ИКОНОМИКА И ОБЩЕСТВО
Четвъртък, 22 Юни 2017 11:24

Мария Габриел, българският кандидат за комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, отговори на въпросите на евродепутати от няколко комисии.

По време на изслушване във вторник следобед на кандидата за комисар Мария Габриел бяха поставени въпроси от различни сфери, включително цифровизацията на европейската индустрия, евентуални реакции на кибератаки, бъдещето на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC), разпределението на радиочестотния сектор в ЕС, както и различни регулаторни и данъчни аспекти на онлайн платформите.

продължава>
 
НОВО ПРИЛОЖЕНИЕ ЩЕ ПОМОГНЕ НА ЧУЖДИТЕ ГРАЖДАНИ В ЕС ДА ВЛЯЗАТ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР
Сряда, 21 Юни 2017 06:23

По повод на Световния ден на бежанците Европейската комисия стартира „Инструмент за профил на уменията на граждани на трети държави“.

Инструментът представлява офлайн и онлайн уеб редактор, който ще даде възможност на гражданите на трети държави да представят своите умения, квалификации и опит по начин, добре разбираем от работодателите, доставчиците на услуги за образование и обучение и организациите, работещи с мигранти, в целия Европейски съюз.

продължава>
 
ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТА ЗА КОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ
Вторник, 20 Юни 2017 08:28

Във вторник, 20 юни, от 16.00 до 19.00 ч. българско време ще се състои публично изслушване на българския кандидат за комисар Мария Габриел.

Мария Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще бъде изслушана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

продължава>
 
ИНФОРМАЦИОННИ КАМПАНИИ НА ЕВРОПА ДИРЕКТНО – КЮСТЕНДИЛ
Понеделник, 19 Юни 2017 13:41

На 15 и 16 юни 2017 г. Информационен център Европа Директно – Кюстендил проведе две информационни кампании в общинските центрове Невестино и Бобошево. Те са част от ежегодно провеждащия се Инфо-тур на центъра в различни населени места от област Кюстендил. Инфо-турът тази година протича под мотото „10 години България в ЕС” и целта му е популяризиране на приоритетни теми от дейността на европейските институции.

продължава>
 
КОМИСИЯТА ВЪВЕЖДА МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ „ЕРАЗЪМ+“ ПО ПОВОД 30-ТА ГОДИШНИНА НА ПРОГРАМАТА ЗА ОБМЕН В ЧУЖБИНА
Петък, 16 Юни 2017 08:14

ЕС чества 30-та годишнина на програмата „Еразъм“ за обмен в чужбина, в която досега са взели участие 9 милиона души.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни са сред главните участници в честванията в Европейския парламент в Страсбург в петък по случай 30-та годишнина на програмата „Еразъм“. По този повод Комисията въвежда също така ново мобилно приложение за програмата „Еразъм+“. Приложението е предназначено за студенти, учащи в областта на професионалното образование и участници в младежки обмени и ще улесни действията на младите хора по линия на „Еразъм+“.

продължава>
 
ЕП ОПРОСТЯВА ЕНЕРГИЙНИТЕ ЕТИКЕТИ ЗА ДОМАКИНСКИ УРЕДИ ОТ A ДО G
Четвъртък, 15 Юни 2017 07:50

Във вторник евродепутатите дадоха зелена светлина за опростяване на енергийните етикети.

Нова, по-стабилна скала от A до G, която показва енергийната ефективност на домакинските уреди, беше одобрена от евродепутатите с 535 гласа „за“ срещу 46 гласа „против“, 79 „въздържал се“. Промените ще позволят на потребителите по-лесно да избират продукти, които намаляват потреблението и техните сметки за енергия.

Потребителите ще могат по-ефективно да избират продукти, за да намалят потреблението на енергия и техните сметки, а производителите ще бъдат насърчавани да внедряват повече иновации и да инвестират в продукти с по-висока енергийна ефективност.

продължава>
 
ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” ГР. КЮСТЕНДИЛ СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ 2017
Петък, 03 Февруари 2017 13:13

През 2017 г. читалище „Братство 1869” Кюстендил продължава приема на документи за кандидатстване във висши училища. Кандидат-студентите от Кюстендилска област ще могат да подават документите си за кандидатстване за университетите в страната в сградата на читалището.

Предлага се информация за условията за прием във висшите учебни заведения, размера на изпитните такси и се приемат заявления за кандидатстудентските изпити.

В читалището могат да се плащат и необходимите изпитни такси, без да се налага на кандидатстващите да пътуват до съответния университет.

продължава>
 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори